Numeroase întreprinderi care au accesat fonduri europene prin programul FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală) se confruntă în ultima perioadă cu dificultăţi în ceea ce priveşte menţinerea condiţiilor de eligibilitate referitoare la finanţarea unei societăţi comerciale din fonduri nerambursabile.
În esenţă, orice societate comercială care accesează fonduri europene prin programul FEADR, este supusă unei perioade de monitorizare în cuprinsul căreia este obligată să menţină toate standardele de eligibilitate ale proiectului, urmând ca la finalul perioadei de monitorizare să facă obiectul unui control (denumit control “ex-post”) derulat de către reprezentanţii AFIR (Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale), care se poate finaliza cu concluzii de rambursare sau de menţinere a fondurilor europene, deja accesate şi utilizate de către beneficiar.
Care sunt principalele motive de solicitare a rambursării fondurilor europene?
Organele de control verifică dacă societatea comercială care a accesat fondurile europene nerambursabile este realul beneficiar al acestora, sau dacă a fost creată în mod artificial (ca un “paravan”) în scopul evitării anumitor restricţii privitoare la eligibilitatea unui proiect de fonduri europene. Cu alte cuvinte, se cercetează de către organele de control existenţa aşa numitelor “steguleţe roşii” (indicatori de fraudă sau nereguli, în terminologia consacrată la nivel european). Se consideră că două societăţi au întreprins acţiuni concertate cu scopul accesării de fonduri nerambursabile, atunci când:
1. între organele care exercită controlul şi conducerea acestora există relaţii de rudenie;
2. cele două societăţi au acelaşi obiect de activitate sau au obiecte de activitate complementare, acţionând pe aceeaşi piaţă relevantă (de pildă una din firme are ca obiect de activitate, cultivarea cerealelor iar cealaltă firmă activităţi auxiliare pentru producţia vegetală) sau pe o piaţă adiacentă;
3. Majoritatea schimburilor comerciale (contractele de prestări servicii) s-au desfăşurat între cele două societăţi;
4. Cele două societăţi au angajaţi comuni;
Declararea unui proiect de accesare a fondurilor europene ca fiind neeligibil, intervine şi în situaţii mai grave decât cele expuse mai sus, cum ar fi:
1. Pierderea proprietăţii asupra elementelor de infrastructură sau asupra echipamentelor de producţie
2. Schimbarea activităţii specifice prevăzută în contract şi în cererea de finanţare
3. Schimbarea amplasamentului activităţii (localizarea)
4. Încălcarea condiţiilor de implementare prevăzute în contractul de finanţare (se verifică dacă responsabilul legal şi cel tehnic sunt cei prevăzuţi în contractul de finanţare sau în actele adiţionale la acesta; respectarea normelor UE din punct de vedere sanitar, sanitar-veterinar, şi de mediu)
În concluzie, activitatea de control desfăşurată la finalul perioadei de monitorizare, are în vedere atât criterii obiective cât şi criterii subiective de apreciere a menţinerii eligibilităţii proiectului, însă marja de apreciere este extrem de largă, sens în care este recomandat a se consulta un profesionist în domeniul accesării fondurilor europene, pe de o parte în scopul evitării comiterii unor greşeli de implementare, iar pe de altă parte al prevenirii unor abuzuri săvârşite de către Autoritatea de supraveghere. Dehelean Marius Avocat .